Нова система за обществени поръчки в Асеновград след шуробаджанашкия скандал
Нова система за обществени поръчки в Асеновград след шуробаджанашкия скандал / netinfo
Декларация за липса на конфликт на интереси въвежда за участниците в конкурсите за обществени поръчки община Асеновград, съобщи кметът Христо Грудев. Той мотивира новото изискване с - цитирам - нападките на съветниците от БСП за злоупотреба с обществено влияние и лобизъм за фирми близки до него. Прагът на малките обществени поръчки, които се възлагат директно с 3 оферти, се сваля от 45000 на 10000 лева. /Чуйте как д-р Грудев коментира новия ред в прикачения файл/.

Падането на прага и въвеждането на декларации за конфликт на интереси идва след скандала за възлагане на ремонти на синовете на вече бившия заместник-кмет по строителството Георги Георгиев. От БСП алармираха и за други поръчки, възлагани на близки до ГЕРБ и кмета фирми. Фирмата на общинския съветник Петър Желязков например е получила обекти на стойност над 70 хиляди лева, а ликвидаторът на „Ученическо хранене” Николай Колев ремонтира чрез частната си фирма детска ясла и сграда в с. Жълт камък.

Според кмета Грудев обаче проверката в общината не еустановила нарушения при възлагането на поръчките на фирмите на децата на неговия бивш заместник. Нормално при около сто човека работници да има все на някои роднина, каза пред Дарик кметът. Не са се потвърдили и обвиненията за отклоняване на 50 000 лева при изграждането на Информационния център в общината. За него бяха заложени 99 000, а стойността му по усреднени цени е 107 000 лева, посочи асеновградският кмет.

В Публичния регистър на общината има много обекти, които напълно умишлено са раздробени на по–дребни поръчки, за да се избегне конкурсния регламент, каза председателя на ДПС Мюмюн Алиджик. Според бившия заместник-кмет това е прецедент в управлението на града е въпрос на управленски морал. Съветниците от ДПС също настояват за прецизни и експертни проверки./Чуйте още какво коментира председателят на ДПС от прикачения файл/