Нареченски бани
Нареченски бани / netinfo
Мисълта за влизане в болнично заведение винаги плаши и потиска. Представете си обаче да се справяте със здравните проблеми чрез балнеолечение с минерална вода, докато красотата на Родопите ви обгражда. Звучи прекрасно, нали? Още по-хубавото е, че такова място наистина има - Балнеокомплекс "Медика Наречен". 

Разположен е в едно от най-уютните кътчета на Родопите - Нареченски бани. Прекрасната природа, лековитата минерална вода, професионалните процедури в комплекса и благоприятният климат предразполагат към една чудесна и зареждаща почивка. Родопите са магнетично място и заради многото интересни исторически моменти, като например зараждането и развитието на Нареченски бани.

Първото заселване в района е станало още през VI век, когато от север идват хора от славянското племе рупци. В следващите векове се случват много превратности, за да дойде 1891 г., когато първата баня е открита. През 1927 г. се създава и първият балнеосанаториум, а от средата на 30-те вече има и военен такъв. Там немските летци каляват нервната си система преди тежките полети, а впоследствие и се възстановяват. С течение на годините местната минерална вода се ползва за лечебни процедури и от руски военни. През 1944 г. местността Нареченски бани е обявена за село, а шест години по-късно - и за курорт.

Минералната вода е уникална, защото съдържа радон. Само тя в цяла България може да лекува стресови състояния, неврози и депресии. Иначе успешно могат да бъдат третирани и заболявания от сърдечно-съдов и ендокринно-обменен характер, такива на нервната система и опорно-двигателния ни апарат, и много други.

Тези факти са само парченце от чара на Нареченски бани. Районът е подходящ за различни видове туризъм, а списъкът с интересните места наоколо е дълъг - Чудните мостове, Бачковския манастир, Асеновата крепост... Ако искате едно наистина незабравимо и тонизиращо преживяване, докато се лекувате с удоволствие, то Балнеокомплекс "Медика Наречен" е точното място за вас!