1111 кг хранителни продукти и 46 хиляди броя яйца е възбранила и бракувала Агенцията по храните в Пловдив за 2011 година. Данните бяха оповестени на годишния отчет за работата на институцията. От създаването на Агенцията през март миналата година до момента в Пловдив са извършени 12 500 проверки в обекти за производство и търговия с храни, съставени са 854 предписания и 227 акта. 175 хиляди са взетите проби от хранителни продукти с цел мониторинг.
9 са предприятията, регистрирани по стандарт „Стара планина" за месни произведения, 4 са за сирене, кашкавал и кисело мляко, 6 за хляб и 2 за лютеница.
Над 300 сигнала и запитвания са подадени на горещия телефон 0700 122 99 на Агенцията по храните в Пловдив, който работи от април миналата година. Оттам очакват повишаване на активността на гражданите за установяване на нарушения при производството и продажбата на хранителни продукти.