Над 8 млн.лв. са приходите от нощувки за първите 6 месеца
Над 8 млн.лв. са приходите от нощувки за първите 6 месеца / Дарик архив

Над 8 млн. лв. са реализираните приходи от нощувки за първите 6 месеца на годината както от чуждестранни, така и от български туристи, което е ръст от над 18% спрямо същия период на 2015 г. Това съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева при откриването в Пампорово на ХІІІ Туристическо изложение „Планините на България - гостоприемство в четири сезона”. П думите ѝ, това са данни на Евростат.

Георгиева бе категорична, че 2016-та се очертава като най-успешната за българския туризъм за последните 10 години, а несъмнена заслуга за това имали и планинските курорти. Приходите от нощувки нареждало страната ни на първо място по ръст в броя на нощувките сред европейските държави. Тя прогнозира през предстоящия зимен сезон да се надгради постигнатото, да продължи тенденцията на ръст в бранша.

Хотелиери, представители на туристически сдружения, общини, туроператори от планински райони в страната участват в изложението в Пампорово.

Миналият зимен сезон също се оценя като много успешен за българския туризъм според Ирена Георгиева. Статистическите обобщения показват, че страната ни е била посетена от 1.2 милиона чуждестранни туристи, което означава ръст от 4,5 на сто. Увеличение се наблюдава както по отношение на съседните Балкански пазари Македония, Турция, Сърбия, така и от Великобритания, Израел, Чехия и Унгария.

Приходите от международен туризъм за зима 2015-2016 г. надхвърлят 827 млн. лева, а ръстът е близо 5 процента. Според заместник-министър Георгиева отчетеният ръст в туризма се дължи предимно на организираната, целенасочена и фокусирана политика за промотиране на България като дестинация. Смолянският край е сред най-предпочитаните маршрути за зимен и „зелен” туризъм на много почитатели на планината, подчерта Ирена Георгиева.

Според нея Родопите предлагат прекрасни условия не само за ски ваканции, но и за пешеходен, пещерен, екстремен, приключенски, вело- и други видове туризъм. Данните за първите 8 месеца на годината за Смолянска област показват увеличение с 9% на пренощувалите лица в категоризираните места за настаняване, а приходите от нощувки са над 16 млн. лв. Отчита се повишен интерес за предстоящия ски сезон интерес от туристи от Румъния и Молдова, според заместник-министър Георгиева.