Над 50 от Смолянско с домашен помощник
Над 50 от Смолянско с домашен помощник / netinfo
Над 50 души от община Смолян ще бъдат включени в програмите „Социален асистент” и „Домашен помощник” по проекта „Възможности за независим живот чрез качествени социални услуги за хора с увреждания и самотно живеещи лица в община Смолян”. Това съобщи пред Дарик ръководителят на програмата Марияна Иванова.

Хората в неравностойно положение ще получават помощ в домашния бит, хигиената и социалните контакти. Ще им бъде оказвано и съдействие при отстраняването на административни и здравни проблеми. В проекта ще бъдат включени и най-малко 3 лица с ментални увреждания. Всички услуги ще се ползват почасово и срещу заплащане на потребителски такси, като срокът на програмата е една година.

За петдесетте жители на общината ще се грижат 8 социални асистенти и 19 домашни помощници. Те ще бъдат избрани сред кандидати с подходяща квалификация, опит и мотивация от средите на безработни, пенсионери, студенти и ще бъдат назначени на трудови и граждански договори за период от 9 месеца.

Инициативата се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”и е съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Общата стойност на проекта е близо 88 хиляди лева, като близо83 хиляди от тях са безвъзмездна помощ.