/ Дарик Добрич
Сериозно объркване е настъпило в гласуването с преференции в община Смолян, което е довело до сериозен брой недействителни бюлетини. 

Само за съветници те са 2630, става ясно от окончателните протоколи от Общинската избирателна комисия, в Смолян. Такъв е броят на празни бюлетини, такива, в които е гласувано за повече от една листа, както и бюлетини, в които не може да се установи еднозначно вотът на избирателя. Това обяснява и разликата в някои от партиите, които имат по-висок резултат за кмет, а нисък за съветници. 

Още от снощи постъпваха сигнали от членове на секционни комисии, в които се съобщаваше за подобни аномалии. Повечето кандидат-съветници са увещавали избирателите си да гласуват с преференции, но в повечето случаи е отбелязвана цифрата на съветника, без да е отбелязана партията, което прави вота недействителен. 

Водачът на листата на ГЕРБ Марин Захариев, който е и зам.-кмет на Община Смолян, е с най-много преференции . За него лично вота са си дали 353 души. ГЕРБ получават и най-много гласове при съветниците - 5177 следва ги Новото време с 3002 и БСП с 2876. В местният общински съвет влизат още ДПС и Земеделски народен съюз, които имат съответно по 1168 и 821 гласа. 

В община Смолян с право на глас са 33 995 души, като активността бе малко над 55%. По данни на ОИК-Смолян, ГЕРБ ще имат 11 съветника, ДПС - 3, БСП - 6 и Новото време - 7.