военни
военни / netinfo
Остават броени дни до крайния срок – 7 ноември 2017 г., в който кандидатите за кадрова военна служба могат да подадат документи за обявените 188 войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски в Асеновград, Благоевград, Враца, Смолян, София и Ямбол.

В заявлението си кандидатите могат да посочат до три длъжности в избраното от тях военно формирование. Най-голям е броят на обявените места за войнишки длъжности в 101-ви алпийски батальон в Смолян. От 1 декември тази година батальонът ще се разрасне до полк и затова са  обявени за попълване 73 вакантни длъжности за войници, от които 32 с наименование „алпинист“. Обявени са и общо 60 вакантни места за войници във военни формирования 56 040 - Благоевград  и 54 990 - Враца. В 4-ти артилерийски полк в Асеновград и във военно формирование 28 610 - София  ще бъдат приети общо 40 войника, а във военно формирование 54 100 – Ямбол  - 15.  

Конкурсите ще се проведат от 5 до 16 февруари 2018 г. и включват изпит по физическа подготовка, изпит-тест за обща култура и събеседване с кандидата. 

Кандидатите, които трябва да са завършили граждански средни или висши училища, могат да подадат документи чрез структурите на Централното военно окръжие в страната. Подробна информация могат да получат от публикуваната на 19 септември тази година обява в рубриката „Документи“ – „Обяви и конкурси“ в интернет страницата на Министерството на отбраната.

Освен основното месечно възнаграждение на военнослужещите се изплаща допълнително възнаграждение за продължителна служба, както и за специфични условия при изпълнение на военната служба; рискове за живота и здравето; за служба в Министерството на отбраната и др. Задължителното социално и здравно осигуряване на военнослужещите са за сметка на държавния бюджет. Осигуряват им се още порционни пари; безплатна храна и ободряващи напитки при носене на дежурства, при занятия, учения, тренировки и лагери, при извършване на дейности със специфичен характер, и др.