/ netinfo
Мъжът, в чийто дом намериха обесена жена, остава в ареста
99930
Мъжът, в чийто дом намериха обесена жена, остава в ареста
  • Мъжът, в чийто дом намериха обесена жена, остава в ареста
Постоянна мярка „Задържане под стража“ наложи Окръжният съд на 74-годишния Димитър Караколев от Пазарджик, обвинен за смъртта на 37-годишна жена, намерена обесена в дома му. След първоначалните предположения за смърт по непредпазливост днес прокуратурата го обвини в умишлено убийство.

В съдебната зала се разбра, че Караколев има и по-стара присъда от 1988 година - 1 година затвор. Прокурорът по делото мотивира искането за най-тежката мярка и с това, че той няма семейство, което да го задържа, и можа да се укрие и да извърши друго престъпление. Фактът, че Димитър е завързал жената и е поставил примка на шията й според обвинителката недвусмислено говори за умисъл.

Жена се задуши, след като беше завързана със сезал

Адвокатът на възрастния човек - Иван Главчев, обаче опонира, че обвинението трябва да остане за причиняване на смърт по непредпазливост. От думите му се разбра, че дядото прибрал в дома си 37-годишната Таня Братанова от съжаление, да не мръзне.

В понеделник се стоплила и си тръгнала, но във вторник не искала да си ходи. Стопанинът се опитал да я прогони, тя го нападнала и го ударила с брадва по главата. Затова той решил да повика полиция, но преди да тръгне към управлението, я завързал със стари чаршафи, колан и връзки за обувки да не направи беля.


Когато отишъл, дежурният му казал, че няма свободен екип. Докато се освободи някой, минали час и половина. Нямало как да знаят, че е застрашен живот, за да действат като при извънредни обстоятелства. През това време Таня вероятно в опит да се освободи е затегнала около врата й. Главчев поиска клиентът му да бъде освободен, тъй като страда от глаукома и е трудно подвижен.

Преди заседанието майката на загиналата налетя да бие арестувания за смъртта на дъщеря й, затова се наложи принудително да бъде изведена извън сградата на съда. В залата присъстваше братът на Караколев. След заседанието той ракзаза, че Димитър не е клошар.

Преди години работел в Коми, откъдето не му платили, затова останал на минимална пенсия. Затова и се принуждавал да събира стари кашони, за да изкарва по нещо отгоре. Мъжът разказа още, че самият той преди години е бил общински служител, общински съветник и дори съдебен заседател точно по дела като това срещу брат му. Увери, че са почтени хора и не биха извършили престъпление.


Припомняме, че трупът на жената беше намерен вечерта на 4 декември, след като 74-годишния Димитър сам повикал полиция в дома си, за да го отърве от натрапилата му се жена. Първоначалната версия за любовна връзка и връзване като част от интимна игра отпадна.

Решението за налагане на най-тежката мярка може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив. Заседанието по казуса е насрочено за 13 декември.

Чуйте повече за случилото се от адвокат Иван Главчев.