МВР спечели първото от серия от 7 дела срещу пловдивското следствие
МВР спечели първото от серия от 7 дела срещу пловдивското следствие / netinfo

8 000 лева е осъдена да плати Окръжната следствена служба в Пловдив на МВР за 132 извършени от Националния институт по криминалистика и криминология, но неплатени експертизи. Министърът на вътрешните работи Михаил Миков е получил изпълнителен лист и го е предявил на следствието под тепетата за изплащане на присъдената сума, съобщава сайтът на министерството. Делото за неплатените експертизи е заведено на 14 декември 2005 година. То е първото от общо 7 иска срещу ОСС, по което има влязло в сила решение на Районния съд, показа проучване на Дарик. Серията искове на полицията срещу следствието е от края на 2005 година до 2007 –а, а причината да се стигне до съдебните спорове между двете правоохранителни институции е недостатъчният бюджет за заплащане на експертизите.

Пет от заведените от полицията дела за изплащане на парите са изцяло спечелени на първа инстанция, едно– частично, а едно е загубено, показа справката от компютърната база данни в Районния съд. Окръжният съд е отменил частично след обжалване два от уважените искове и изцяло е потвърдил трети.

Ръководството на пловдивското следствие не е уведомено по кое от заведените дела има влязло в сила решение, коментира чрез секретарката си директорът му Йордан Давчев. Според магистрати това не е и необходимо, ако решението не подлежи на обжалване, а при единични искове за всяка от експертизите под 5 000 лева Окръжният съд е последна инстанция.

Според ГПК вземанията между държавните институции се изплащат от бюджета на съответното ведомство, а сумата трябва да бъде заложена в издръжката на пловдивското следствие за догодина.