Мутафчиев разпореди проверка на всички летища в България
Мутафчиев разпореди проверка на всички летища в България / netinfo
Започва проверка на всички летища в България, след взривяването на складовете с остарели боеприпаси в Челопечене, съобщи в Чепеларе министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Целта е да се установи дали авиослужителите имат готовност за светкавична реакция при други подобни инциденти. Планира се и системно обучение на служителите за действие в кризисна ситуация.

Министърът заяви, че в деня на взривовете в Челопечене летищните власти са действали абсолютно адекватно и отново потвърди, че на пътниците, които същия ден изпуснаха полетите си, няма да бъдат изплащани никакви обезщетения.

Мутафчиев днес даде старт на мегапроекта “Мечи чал”, който ще превърне Чепеларе в международен планински център. 50 млн. евро ще надхвърли инвестицията, а строителството започва тази седмица и ще се реализира на 3 етапа за 5 години. Инвеститор е публично-частното дружество “Чепеларе курорт”, в което участват общината и частната фирма  “Родопска инициатива” АД.

Планинският център “Мечи чал” има всички възможности да се превърне наистина в европейско туристическо място, което ще се отличава от всички останали зимни курорти у нас, коментира Мутафчиев.

Модернизацията на летище Пловдив и изграждането на четирилентов път по направлението Асеновград – Смолян също са приоритетни проекти, които ще направят възможен достъпа до ски- центъра от всички краища на страната и чужбина, каза Мутафчиев.

Неотдавна държавата започна модернизацията на летище Пловдив със свои средства, но идеята е на следващ етап да търси привличане на нови ресурси чрез публично–частно партньорство в самото управление на летището. Разговори с лоу кост компанията Wizz Air и преговорите с Райън ер текат от няколко месеца.

Предвижда се изграждането на съвсем ново трасе до летището. Пътят за аеропорта ще се отклонява от кръстовището на Крумово, а не от това до КЦМ. Асеновградско шосе също ще се разшири двойно. Проектът ще бъде готов до септември т.г. и ще бъде финансиран изцяло по програмата „Транзитни пътища V” на ЕС.