/ iStock
14-годишният ученик, обвинен за убийството на майка си в Пловдив, ще е под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая, реши Апелативен съд – Пловдив.

От пресцентъра на Съдебната палата в Пловдив припомнят, че момчето е обвинено в това, че на 13 октомври в дома си в Пловдив e причинил смъртта на майка си.

Заради непълнолетието на обвиняемия съдебното заседание се състоя при закрити врата.

Трагедия в Пловдив: Откриха мъртва жена, задържаха 14-годишния й син

Апелативните съдии смятат, че от събраните до момента доказателства липсва обосновано предположение за съпричастност на момчето към престъплението, в което е обвинен – за умишлено убийство на майка си, като считат, че са налице данни за наличие на обосновано подозрение в голяма степен за съпричастност на обвиняемия да е осъществил деяние по чл. 124 от Наказателния кодекс, а именно причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

Според тях няма опасност при по-лека мярка момчето да извърши престъпление или да се укрие.

"Той живее с баща си и ходи на училище. Съдът счита, че бащата не може да упражнява ефективен контрол над сина си и за това най-адекватната мярка в случая е „под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“. По време на съдебното заседание в залата присъстваше родителят и инспектор от Детска педагогическа стая", отбелязват в решението си. 

Определението на съда е окончателно.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Кореспондент на БТА в Пловдив Таня Благова