Медиците обявявиха стачна готовност
Медиците обявявиха стачна готовност / netinfo
Ще има национална медицинска стачка, ако правителството не предприеме спешни мерки за решаване на проблемите в здравеопазването. Това стана ясно на провеждащия се в хотел “Санкт Петербург” в Пловдив Национален съвет на съсловните организации в здравния бранш. Решението за обявяване на стачна готовност беше взето единодушно без нито един глас против от представителите на Българския лекарски съюз, Съюза на фармацевтите, Сдружението на специалистите по здравна дейност и Асоциацията за защита правата на пациентите, съобщи председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов.

Според участниците най-сериозният проблем в системата е недофинансирането на здравеопазването като цяло. Това от своя страна води до ниско качество на здравните услуги, от което потърпевши са пациентите. От фармацевтичния сектор пък искат утвърждаване на етичния модел в бранша, а от асоциацията настояват да се приеме закон за правата на пациентите.

Преди да започнат протестите, се предвижда над 6000 медици от всички съсловия да се съберат на национална среща в НДК. На нея ще бъдат поканени премиерът Сергей Станишев, здравният министър Евгений Желев, представители на държавните институции и политическите сили. Всички те ще бъдат предварително уведомени за исканията на работещите в здравеопазването.

Ако и форумът в столицата не даде положителен резултат, пристъпваме към протести, а след това към ефективна стачка, предупреди д-р Андрей Кехайов. Той и колегите му бяха категорични, че могат да организират и проведат стачните действия дори и без помощта на синдикатите, чието държание по отношение на здравеопазването в последно време било пълна демагогия.