Ликвидирането на хепатита в Пловдив ще продължи дълго
Ликвидирането на хепатита в Пловдив ще продължи дълго / netinfo

Овладяването на епидемията от Хепатит А в Пловдив ще бъде трудно и ще се проточи във времето. Изключително тревожно расте броят на заразените. Само за едно денонощие в Инфекциозна клиника са приети нови 15 болни от кв. Столипиново, с които числото им достигна 269 души, съобщи за Дарик д-р Ели Кунчева от РИКОЗ.

На лечение са постъпили и още две деца от Шекер махала, където заразените от Хепатит са вече 48. Разпространението на инфекцията става по контактно-битов път, а инкубационния период е между 30 и 45 дни. След този период заболяването се проявява и при някои от контактните по дом, с което ликвидирането на огнищата става трудно, уточниха от санитарната агенция.

От началото на епидемията до момента заболелите от Хепатит в Пловдивска област са вече 541 души. Ваксинацията е по-бързия и радикален начин за справяне с болестта. Дори имунизацията да обхване само 50-60% от децата, това ще ограничи разпространението й, категорични са специалистите. Все няма информация от Министерство на здравеопазването кога ще бъдат доставени ваксините срещу Хепатит А, необходими за 12 400 деца от квартал "Столипиново" и Шекер махала, уточниха от РИОКОЗ.