Заради липсата на ваксини лични лекари от Пловдив изпратиха протестно писмо до министерството на здравеопазването, съобщи NOVA. В писмото си до здравния министър над 4 хиляди общопрактикуващи лекари у нас поискаха  министерството да промени алгоритъма за разпределение на пристигащите ваксини.

„Искаме да сме с предимство при получаването на ваксините. И евентуално да се преразпредели след това за имунизационните пунктове, а не обратното. В момента ние чакаме, ако от тях остане ваксина, да дойде при нас нещо”, посочва д-р Захаринка Вълканова, общопрактикуващ лекар

Десетки пъти на ден разтревожени пациенти на доктор Захаринка Вълканова звънят, за да питат кога ще пристигнат ваксините. 250 души са се записали за имунизация при нея и чакат от месец. „Защо закъсняваме? Защо ги правихте тези списъци? Нали трябваше вече да сме ваксинирани? Ежедневно продължава да има все нови и нови записани. До момента не сме получили нито един флакон”, заяви  д-р Захаринка Вълканова.

В съседното ДКЦ коридорите са пълни. Пациентите чакат напразно пред кабинетите на личните лекари. „Вести от ХЕИ няма. Дори и телефонът им  не отговаря. Нямаме представа кога ще има ваксини”, посочва медицинската сестра Ваня Енчева.

Тази сутрин свършиха и ваксините в имунизационните кабинети в града. От Регионалната здравна инспекция обясниха, че ваксините са недостатъчни. До края на седмицата всеки един общопрактикуващ лекар ще получи само по един флакон, което означава, че ще може да ваксинира 10 души.

„Ние получихме 4700 дози като за личните лекари са 50 процента, т.е. 2350. Всички ще им бъдат дадени. Разпределението на ваксината сме го направили. Друг е въпросът, че когато са малко, както и да ги разпределим, все ще има някъде недостиг”, твърди д-р Ваня Танчева- Манчева, директор на РЗИ-Пловдив.

Източник: NOVA