Ксанти и Смолян закупуват реанимобили, в помощ на селата без лекари
Ксанти и Смолян закупуват реанимобили, в помощ на селата без лекари / Адриан Кулев/Дарик радио
Съвместен проект ще подготвят Ксанти и Смолян за закупуване на реанимобили. Реанимационните санитарни автомобили ще бъдат в помощ на отдалечените села, където няма лекари. Това стана ясно днес на среща между кмета Николай Мелемов и колегата му от побратимения гръцки град Хараламбос Димархопулос. По този повод на срещата в кабинета на смолянския градоначалник беше поканен и директорът на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” д-р Марин Даракчиев, който има контакти с болницата в Ксанти.
Подобни проблеми с липса на лекари по селата имат и в Гърция. Реанимобилите ще бъдат снабдени с медицинска апаратура и на място ще бъдат вземани кръвни изследвания, измерване на кръвно налягане и други дейности, които да бъдат в помощ и грижа на хората в селата. След като бъдат направени изследванията в Смолян, хората ще получават и обратна информация за резултатите. Идеята е да се кандидатства за четири реанимобила, по два за двете страни.
По покана на Мелемов, Димархопулос пристигна в Смолян с негов екип, който работи по европроектите. Бяха обсъдени вариантите по вече отворената европейска програма за трансгранично сътрудничество „България–Гърция” 2014-2020 г.
Постигна се съгласие, че двете общини ще кандидатстват заедно по някои от мерките, а по други ще си сътрудничат. Обсъдиха се варианти за облагородяване на блатния плавун в едно от езерата на Смолян, следене нивото на реките, измерване на запрашеността на въздуха, вятъра, температурата и поставяне на видеокамери на защитени природни местности, които туристите могат да наблюдават в музеи и на други места.
Ксанти имат интерес при създаването на туристически път на тютюна да включат маршрути от Смолян и Кърджали.
"Ще засилим сътрудничеството си с Ксанти, срещаме много добро разбиране от страна на кмета Димархопулос. Надявам се в предстоящата покана България - Гърция до края март да бъдат изготвени и да кандидатстваме по три – четири проекта", коментира Мелемов.
В срещата участваха и зам.-кметовете на община Смолян Венера Аръчкова, инж. Мариана Цекова и Марин Захариев.