/ iStock/Getty Images
18-годишна родилка от Пазарджик и бебето й бяха спасени от лекарите от Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик в навечерието на Коледа, съобщиха от болницата в града. 

Спасена от смърт родилка прегърна близначетата си за първи път на рождения си ден (СНИМКИ)

Тежкото раждане на младата жена е продължило няколко часа. Заради усложнения, задържана плацента и обилен кръвоизлив, на майката се налага да бъде направено спешно кръвопреливане, разказа началникът на отделението д-р Илиян Траянов.

Според лекаря, водил операцията - д-р Иван Китов, това усложнение в световен мащаб най-често води до летален изход. Благодарение на добрата работа на целия екип обаче точно в 19.35 ч. на Бъдни вечер за първи път проплакала малката Райна. 

Спасиха две бебета от падналия самолет в Казахстан (ВИДЕО)


Момиченцето се родило живо и здраво, с перфектни мерки - височина 51 см и тегло 3,5 кг. 

МБАЛ-Пазарджик

Малката Райна и майка й вече се чувстват добре. За жената това е първо раждане. 

Родилното отделение на УМБАЛ "Св.Георги" с чудесна коледна фотосесия (СНИМКИ)

Още едно бебе беше спасено и се прибра за Коледа у дома при родителите си, разказаха от Неонатологията на болницата в Пазарджик. Това е малкият Александър, който е бил роден на 3 декември. 

МБАЛ-Пазарджик

Бебето се ражда в 36-та гестационна седмица. Макар и доносено, се налага то да бъде изродено със спешно цезарово сечение заради проблемната бременност на 21-годишната майка, която е сръбска гражданка.

Лекари спасиха родилка в кома след рядко усложнение

Алекс се родил с тегло 3 килограма, но първите изследвания показали, че е с дихателна недостатъчност и вродена пневмония. Това наложило веднага да бъде поставен в кувьоз в Интензивния сектор на неонатологията. На втория ден от раждането си бебето развило и масивен белодробен кръвоизлив, като състоянието му бързо се влошило.

МБАЛ-Пазарджик

В продължение на 23 дни малкият Александър беше под денонощното наблюдение на екипа от неонатолози, акушерки и медицински сестри, които успяха да го стабилизират. Според лекарите по света  между 30 и 50 %  подобни случаи завършват със смъртта на бебето, съобщи д-р Здравка Пиронова, началник на неонатологичното отделение.

За Коледа Александър беше изписан от болницата и зарадва своето семейство, за които това бе най-големия подарък. Засега малкото момченце ще живее в Пазарджик, след което ще замине, заедно със своите родители, за Германия.

Във варненска болница изписват новородените в коледно чорапче

Други две недоносени момиченца са били докарани на Бъдни вечер от частна болница в интензивния сектор на Неонатологията на МБАЛ-Пазарджик. Близначките са от Брацигово и са родени в 35-та гестационна седмица. Те се нуждаят от специални грижи заради ниското си тегло. Едното момиченце тежи едва 1 700 гр., а другото 1 800 гр., обясни д-р Пиронова.

Лекарката обясни още, че  в отделението в момента има 15 новородени и нито едно изоставено бебе. Няма новородени бебета и в Родилното в Пазраджик - нито навръх Коледа, нито на втория ден на Рождество.

Оттам допълниха, че през тази година има ръст на раждаемостта. 636 са били новородените в МБАЛ-Пазарджик от 1 януари досега, съобщи началникът на Акушеро-гинекологичното отделение д-р Илиян Траянов.