Пожарът е овладян към момента, хората могат да се информират за актуалната обстановка от сайта на община Пловдив
Отчетено е превишение на фините прахови частици и най-вече в някои райони на Пловдив заради пожара в сметището край Цалапица.

В последните часове се наблюдава намаление на стойностите.

Завишение на фини прахови частици след пожара в Цалапица, Пловдив е обгазен от задушливата миризма

От РЗИ са издадени предписания. Те включват затваряне на прозорците. Препоръчително е възрастните хора, бебета, бременни жени и хора с хронични заболявания да си останат по домовете, а при излизане да носят маски.

Това каза по време на брифинг областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева. Свикан е Областният кризисен щаб заради огъня.

Янчева обясни, че ситуацията най-верояно ще продължи и утре сутринта, тъй като облака е в посока Пловдив. Пожарът е овладян към момента. Има много техника на място, която работи за запръстяване. Има възможност за потушаване в днешния ден.

Щабът ще работи при необходимост и утре. Хората могат да се информират от сайта на община Пловдив за обстановката и ако има завищение и усещат задушлива миризма, да спазват мерките.

"Ние заедно с РЗИ, РИОСВ и проф. Янчева непрестанно поддържахме връзка и излязохме с призив към населението за носене на маски, затворени прозорци, бременни жени и хора с респираторни заболявания да не напускат жилищата си", заяви зам.-кметът по екология Иван Стоянов.

Стоянов каза, че относно санкцията, която може да се наложи на собственика на депото, ще бъдат изгледани видеозаписите от камерите, а след това ще бъде създадена и комисия, която да влезе и да огледа всичко, което е показано на камерите и дали има пропуски в работата на оператора.

Вътрешният министър обяви каква е ситуацията с пожарите у нас

Припомняме, че пожарът възникна на 1 август на територията на Регионалното депо за неопасни отпадъци до Цалапица. Пламъците обхванаха площ от около 15-16 декара.

На помощ беше извикана земеделска техника, с която да бъде разорано около сметището, за да не се пренесе пожарът върху сухи треви по полето. Вследствие на огъня имаше силно димоотделяне.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня