Кметът на Забърдо: Строителство на въжена линия руши Чудните мостове
Кметът на Забърдо: Строителство на въжена линия руши Чудните мостове / netinfo

Строителни работи за прокарване на лифт в защитената местност Чудните мостове рушат уникалния скален феномен, алармира кметът на с. Забърдо Валентин Черпоков. Според него въжените линии ще минават буквално през Чуднте мостове. Кметът коментира, че фирмата, която извършва това – цитирам – кощунство, е собственост на бизнесмена Юри Хаджиев. Той държи правата за посетители върху родопската атракция.

Чуйте коментара на кмета в прикачения звуков файл

Пещерняци от региона и жителите на Забърдо са готови на протести, за да спрат унищожението на мостовете, подчерта Черпоков. Той обвини Районната инспекция по околната среда и водите в Смолян, че не реагира и се закани, ако се наложи, сам да спре строителството.

От РИОСВ оспориха достоверността на твърденията за унищожаване на Чудните мостове, но обещаха конкретика по-късно днес, тъй като в момента извършват проверка по случая.

Кметът на Забърдо и РИОСВ Смолян отдавна са в конфликт. Преди два месеца инспекцията наложи солидна глоба на Черпоков за това, че е допуснал гостуващия в селото Христо Стоичков да остави автограф върху скалите. Кметът на Забърдо твърди, че държавната РИОСВ покровителства бизнесмена Юри Хаджиев, който събира дневно по 3 хил. лева от входни такси за Чудните мостове, но дори не почиства местността. Черпоков се похвали, че от двайсетина дни е успял да премахне входа от 2 лева за скалния феномен.