/ iStock/Getty Images
Открити са големи количества мърва риба
Кмет на община Кричим Атанас Калчев поиска от министерствата на енергетиката и на околната среда и водите публично да бъдат оповестени резултатите от проверките, които касаят пресъхването на река Въча на територията на Община Кричим.

Перник остава на воден режим до март, ако няма обилни дъждове

"От три дни реката пресъхва през нощта, тъй като водата от ВЕЦ-овете по течението й спира, в резултат на което сутрин коритото на реката е пълно с мъртва риба. Причината за пресушаване на реката е планов ремонт на ВЕЦ 1 и ВЕЦ 2, заради който водата е била източена, но не е бил осигурен санитарният минимум", каза за БТА Атанас Калчев, като уточни, че е получил уведомление за ремонта на 18 ноември.

Кметът на Кричим настоява още да бъдат посочени виновните длъжностни лица за предизвиканата екологична криза в река Въча, както и какви ще са последствията за тях, а също така да се гарантира, че подобни инциденти няма да се случат занапред.

Водната криза в Перник се задълбочава (ВИДЕО)

По думите му, в публичното пространство не трябва да бъдат изразявани мнения от некомпетентни служители, под чийто контрол следва да осъществяват ремонтите на ВЕЦ-овете и да се следи за ненарушение на минималния воден отток в коритото на реката.

В понеделник областният управител Дани Каназирева свиква спешно заседание във връзка с проблема, на който са поканени представители на Министерство на околната среда и водите, НЕК ЕАД, НЕК ЕАД - Предприятие "ВЕЦ"-Пловдив, Напоителни системи клон Марица, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район"-Пловдив, кметът на Кричим и други.
БТА