Кметовете отговарят за обезопасяването на язовири и канали
Кметовете отговарят за обезопасяването на язовири и канали / снимка: Дарик радио

Всички хора трябва да знаят, че е абсолютно забранено да се плува във всякакви открити напоителни канали и язовири, заяви в интервю за Дарик главен инспектор Димитър Бришимов, началник на аварийно-спасителния отряд, в който служат и 9-ма професионални водолази.

В каналите и откритите водоеми често има много боклуци, откривали сме остри и режещи предмети, които също носят голяма опасност за всеки, който реши да плува, обясни Бришимов. Много често тези водни басейни не са обезопасени, няма и предупредителни табели, за което отговорност носят и кметовете на съответните населени места.

Има издадени наредби и регламентирани правила, но те не се спазват, каза още началникът на пловдивската група „Спасителни дейности“. Според Бришимов родителите не упражняват достатъчно голям контрол върху децата си и това също е сред причините за удавяния.

 

Сладководните басейни са значително по-опасни от солените води, тъй като много по трудно се плува. В язовирите водата е застояла, липсва циркулация и се получава т.нар. термоклин. В ниските слоеве има изключително студени води, които са опасни дори и за на-добрите плувци, допълни Бришимов.