КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Не затваряйте децата вкъщи, въпреки студа
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Не затваряйте децата вкъщи, въпреки студа / sxc.hu
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Не затваряйте децата вкъщи въпреки студа
49661
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Не затваряйте децата вкъщи въпреки студа
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Не затваряйте децата вкъщи въпреки студа

Минусовите температури не трябва да пречат на децата да играят навън. Това обяви в предаването „Клиника на шестия етаж" педиатърът от денонощна детска поликлиника „Вела" д-р Емилия Янчева. По думите й най-подходящите за игра навън часове са около обяд, когато времето е най-меко. За децата в кърмаческа възраст разходките не трябва да надвишават 30 минути.

Обличането на децата трябва да е на слоеве: топло памучно или вълнено бельо, панталон и блуза и грейка от промазана материя, която да не позволява на студа и влагата да проникнат в тялото. Много важно е предпазването на краката и главата. Обувките да са удобни и точни по размер и задължително да се ползва шапка, съветва д-р Янчева.

Децата трудно измръзват, тъй като се движат постоянно и имат по-бърз метаболизъм в сравнение с възрастните. Ако все пак детето измръзне, се предприема затопляне отвън навътре. Първо то се въвежда в затоплена стая, след това се взема душ и накрая се поемат чай или друга топла напитка.

За очакваната грипна епидемия след средата на февруари д-р Янчева посъветва да не се прилага самолечение. При висока температура повечето родители са информирани какво да предприемат. Когато нещата се усложнят обаче, е необходима консултация със специалист - педиатър, каза още д-р Янчева. За превенция срещу грипа е добре да се приемат храни, богати на витамин С и да се избягват по възможност затворени помещения с много хора.

Особено внимателни трябва да бъдат родителите, чиито деца са прекарали варицела. След шарката имунната система на малките е слаба и е много по-лесно грипът да ги повали, обясни д-р Янчева.

В заключение педиатърът посъветва родителите да обичат децата си, да ги обличат добре, но не прекалено, и да ги пускат да играят навън, за да са здрави и щастливи.

Цялото предаване „Клиника на шестия етаж" можете да чуете от прикачения звуков файл.