Защита на прокуратурата
Защита на прокуратурата / снимка: Адриан Кулев

Километрични опашки от автомобили са образуваха, заради блокадата на пътя Смолян- Пловдив от жители на Чепеларе, които протестираха заради решението на Висшия съдебен съвет да бъде закрита Районната прокуратура в родопския град. Това е четвъртия протест на чепеларци, като последният беше през ноември под прозорците на Висшия съдебен съвет в София. Хората настояват да се отмени решението на ВСС, което предвижда от началото на 2019 г. районната прокуратура в Чепеларе да стане териториално отделение към Районна прокуратура-Смолян. Обявено е, че протестът ще продължи два часа.

Общо 11 са районните прокуратури, които, съгласно решението на Висшия съдебен съвет, от 1 януари догодина ще станат териториални отделения. Местните смятат, че това решение е немотивирано и несъобразено с редица и фактори.

„До сета нито една от отговорните за вземането на това решение институции не показа някаква ответна реакция и не ни чу. Така че този протест е и ултимативен такъв. Ние настояваме прокуратурата в Чепеларе да си остане самостоятелна структура“, заяви адвокат Иванка Сивенова-член на Инициативния комитет за защита на прокуратурата в Чепеларе.

От държавното обвинение са категорични, че държавните обвинители ще продължат да изпълняват - без промяна и в пълен обем, законовите си задължения. От Инициативния комитет са категорични, че ще отстояват каузата си по всякакъв възможен законов ред.