Катерят Турлука край Смолян в памет на алпиниста Христо Христов, останал завинаги на Еверест

Христо Христов
Христо Христов / снимка: Адриан Кулев
Организират двудневно катерене на местността Турлука край Смолян в памет на алпиниста Христо Христов, който завинаги остана на Еверест. Със скалните турове ще се отбележи 15-годишнината от изкачването на Христов, на връх Еверест. Организатори на събитието са Клуб по алпинизъм „Христо Христов”.

Смолянчанинът Христо Христов успя да изкачи най-високият връх в света Еверест на 20 май 2004 г., когато покорява хилядника без кислородна маска. За съжаление на връщане, той бе приклещен от ледената „прегръдка“ на планината и загина. Христо Христов бе намерен мъртъв в навечерието на 24 май от руския алпинист Александър Абрамов, малко над второто стъпало на височина от 8680 м, като са намерени и безспорни доказателства, че Христо Христов е успял да покори Еверест.

Той бе най-младият сред алпинистите от експедицията. Роден е на 20 октомври 1977 г. в Смолян. Изкачвал е северната стена на Егюи Дю Миди във Френските Алпи, пик Ленин през 2004 г. и др.

„Приятели, заповядайте в събота и неделя, след 12:00 ч., да покатерим Турлука, за да си спомним за Христо. Той остана завинаги там на върха, оставяйки след себе си светъл път, сочещ към висините“, коментират от смолянския тим по алпинизъм, който носи името на Христо Христов.