Известният скулптор Живко Седларски пристигна от Франция за самостоятелна изложба в Пловдив

В галерия „Аспект” творецът ще представи десет непоказвани досега свои пластики на женски фигури в „метални рокли”

/ Живко Седларски
В галерия „Аспект” творецът ще представи десет непоказвани досега свои пластики на женски фигури в „метални рокли”
Скулпторът Живко Седларски, който от 30 години живее и твори във Франция, пристигна в България, за да представи в Пловдив самостоятелна изложба с нови, непоказвани досега скулптури, пластики и рисунки. Изложбата ще бъде открита на 13 юни от 18.30 ч. в галерия „Аспект”.

Живко Седларски

Изложбата носи името на най-новата му мащабна скулптура на жена в „метална рокля” - „Дева - М”.  Висока 2,32 м тя е изработена от арматурно желязо. До края на месеца жителите и гостите на Пловдив - европейската столица на културата 2019, ще могат да я видят на открито пред галерията.

Жени в метални рокли: Творби на скулптора Живко Седларски красят Франция

Попитан защо точно „Дева -М”, скулпторът отговаря: „Всеки се моли на своя Господ, а аз - на Девата. Нека всеки намери своето М - може да е Мария или Мая, но също Мода, Майка, Муза, Модел, Мадона, Марица (все пак сме в Пловдив), Манекен, Метал, Монумент, Молитва и още, и още...”.

Живко Седларски

„Дева-М” е поредната новаторска скулптура, която Живко Седларски създава от арматурно желязо.

Живко Седларски

„Докато за другите арматурното желязо е материал, който се поставя в основите на сградите и се скрива в бетона, за мен това е материал за изграждането на скулптури. Аз го изваждам от неговата първоначална роля и му давам нова - да носи наслада на минувачите и да служи за възпитаването на вкуса им. Красотата на този материал е в това, че с него рисувам скелета, рисувам структурата и когато една скулптура е завършена - тя е прозрачна, ефирна, пълна с много въздух и пространство, през нея прозират и сградите, които я заобикалят”, споделя скулпторът.

Живко Седларски

В галерия „Аспект” скулпторът ще представи десет пластики на женски силуети в рокли от бронз и неръждаема стомана, както и рисунките, предшестващи появата на скулптурите. Темата „Рокля” е запазена марка на твореца. В нея той работи вече единадесета година. Началото на този период в творчеството му поставя уникалната внушителна женска фигура в рокля от неръждаема стомана „Rainbow In The Darк” - „Дъга в Нощта”, която краси замъка Bois Guy във Франция.

„Jump" - скулптура в небето

Сред емблематичните му скулптури в тази тема са също „Жената на рибаря”, „Полъх”, „Фукла” и др. У нас на открито могат да се видят две от ефектните рокли на Живко Седларски - рокля „Сирена” в Поморие и „Бягаща по вълните” в Бургас.

Живко Седларски

В Карлово се намира една от първите монументални творби на автора – 4-метровият войнишки паметник от бронз „Майката”, който карловчани днес наричат „Розоберачката”.