/ Живко Седларски
„Jump" е една от забележителните творби на скулптора Живко Седларски. И е една от първите в серията „Рокли", донесла на автора популярност по целия свят и превърнала се в негова запазена марка. Скулптурата представя жена в ефирна рокля, с развети от вятъра коси, в мига преди да скочи в неизвестното. Изработена от арматурно желязо, творбата превръща в красива реалност творческите хрумвания на българския художник.

Стоманените дървета на Живко Седларски (СНИМКИ)

"Играя с прозрачността. Арматурното желязо ми го позволява. Работя с него сякаш рисувам с въглен върху белия лист. По същия начин се заигравам с щриха. Ефектът е поразителен", споделя скулпторът.

Живко Седларски
Живко Седларски

Идеята за „Jump" идва през  2012 година, след появата във френския парк „Ar Melin” (Ар Мелин)  на емблематичната за Живко Седларски скулптура „Rainbow In The Dark" и рокля "Сирена", посрещаща гостите на Гранд хотел Поморие в България.

 „Jump" e замислена като скулптура, която да се рее във висините на небето.

Живко Седларски
Живко Седларски

Българска скулптура украси частна колекция в Калифорния

В представите на автора ѝ тя е 4- метрова женска фигура, стъпила на покрива на сградата на централния офис на една от водещите за френската икономика компании „ Груп Льожондр”. Дружеството работи в различни сфери, включително и строителство, а собственикът му Жан Пол Льожондр подкрепя българския скулптор, предоставяйки му безвъзмездно материал за творбите му. В този момент, през ноември 2012-а, арматурното желязо на Льожондр вече е„оживяло" в няколко  ефектни скулптури на Живко Седларски.
 
Френският предприемач приема идеята за „Jump" като твърде изискана. Една такава скулптура би отличавала съществено сградата от останалите и би привличала вниманието. Известен със скромността си Льожондр решава да запази сградата семпла. Независимо от това приятелството му с Живко Седларски остава "желязно" и до днес. В момента българският скулптор работи по поръчана от Жан Пол Лежондр 3,8 - метрова скулптура „La Charmeuse” (Чаровницата),  същата като стилната статуетка на бюрото на предприемача.
 
Първата си скулптура от арматурно желязо „Птицата" Живко Седларски създава през 2008 г.  „Птицата" е висока 183 см. и е в два цвята - червена и черна. 

Живко Седларски
Птицата Живко Седларски

Следва я "Червена Тишина", женски силует в рокля от арматурно желязо с височина 2,20 м. Днес тя може да се види в най-големия търговски център на град Суджоу в Китай. 

Живко Седларски
Червена Тишина Живко Седларски

Авторът създава и „Златна тишина" - отново от арматурно желязо, но в цвят „злато". Скулптурата краси парка на замъка Bois Guy (Боа Ги) във Франция.

Живко Седларски
Златна тишина Живко Седларски

Само след няколко дни в сърцето на Sens-de-Bretagne (Сонс дьо Бретан)  - малко градче в областта Бретан на Франция, където Живко Седларски живее, ще бъде открита нова негова монументална скулптура - „Бретонката”. Тя също е изработена от арматурно желязо, в червен цвят, с височина малко над 3 метра.

История като от филм: Войнишки паметник, който надживя прехода (СНИМКИ)

Живко Седларски е роден през 1958 г. в град Елхово.  Първият досег с изкуството получава в ателието на баща си – полк. Кольо Седларски, ръководител на Студиото на военните художници в България. За разлика от баща си, който рисува живопис, Живко Седларски избира скулптурата.

През 1977 г. завършва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 г.  Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия в Медицинска академия при проф. Павлов. Специализирал е скулптура в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 г. живее със семейството си във Франция. Работи в областта на монументалната и малка пластика. Негови творби са притежание на музеи, галерии и частни колекции у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, САЩ, Ливан, Китай и други страни по света.

Живко Седларски
Живко Седларски