/ Дарик архив
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 49-годишния д-р Иван Димитров за това, че преди 11 месеца в Пловдив умишлено е причинил смъртта на Жоро Джевизов-Плъха. Според обвинението убийството е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана.
 
Трети протест в Пловдив в защита на д-р Димитров

Лекарят е предаден на съд и за това, че по време на убийството е разполагал с огнестрелно оръжие – пистолет, и боеприпаси – 16 патрона, без да има необходимото разрешение за ползването им.
 
На 1 март миналата година Жоро Плъха решил да извърши кражба. Обвиняемият живеел в кооперация, зад която имало двор с шест гаража в него. Той ползвал първия за работилница. На същата дата обвиняемият бил сам в дома си, понеже правел ремонт.
 
На 2 март, около 1,30 часа през нощта, д-р Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната.

Д-р Димитров: Не съм убиец, не съм искал това да става (ВИДЕО)

Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, взел незаконно притежавания пистолет. Насочил се към гаража, където се намирал Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

Пълен обрат по случая с д-р Иван Димитров
 
В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел, обвиняемият бил нападнат от Джевизов. Плъха хвърлил нож с 12-сантиметрово острие и метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа на лекаря му е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини прокуратурата приема, че убийството е извършено при превишаване пределите на неизбежната отбрана.
 
Първоначално обвиняемият е бил задържан, като няколко дни по-късно му е взета мярка за неотклонение „Подписка“. Грозят го до 5 години лишаване от свобода.

Припомням, че по повод опита за кражба и последвалото убийство хиляди пловдивчани излязоха на няколко протеста в подкрепа на Иван Димитров.