/ Искра Койчева, Дарик архив
Изцяло автоматизиран ще бъде първият общински многоетажен паркинг в Пловдив
102238
Изцяло автоматизиран ще бъде първият общински многоетажен паркинг в Пловдив
  • Изцяло автоматизиран ще бъде първият общински многоетажен паркинг в Пловдив
Стратегията на Пловдив за осигуряване на паркоместа без нарушаване на зелените площи е изграждането на многоетажни паркинги. Първият общински такъв се строи в район „Западен“ и днес бе инспектиран от кметът Иван Тотев, който обясни, че до края на тази година съоръжението трябва да е готово. То ще е напълно автоматизирано.

До края на годината ще бъде готов първият общински многоетажен паркинг - този в район „Западен“. Съоръжението се очаква да получи Акт 16 до края на ноември, а до края на годината да са налице и първите абонаменти. Идеята е на месец да се плаща 50 лева за ползване на паркомясто. Първо обаче Общинският съвет трябва да вземе решение как да се управлява паркинга и какви ще са цените за ползване, разясни кметът Иван Тотев. Това ще е и първият изцяло автоматизиран паркинг в града на тепетата.

„В Пловдив трябва да се предприемат действия за осигуряване на паркоместа. Това са многоетажните паркинги, без да се нарушава зелената система обаче. Той ще е изцяло автоматизиран - с бариери, камери, които четат карти, с абонаментни карти. Системата ще е свързана с центъра за управление на паркингите, който ще е вграден в сградата, където е центъра за управление на трафика“, обясни градоначалникът.

Районният кмет на „Западен“ Димитър Колев припомни, че първото ниво на паркинга ще е с търговски площи, а останалите три нива ще са с паркоместа за 150 автомобила.
Освен този паркинг се планира изграждането и на подобни съоръжения в центъра, както и в „Тракия“. Това обаче са проекти, които ще се движат от следващото общинско ръководство.