Икономическа полиция разследва кмета на Хисаря
Икономическа полиция разследва кмета на Хисаря / снимка: Дарик радио Пловдив

По разпореждане на Окръжна прокуратура Пловдив Икономическа полиция е започнала проверка, която трябва да установи има ли закононарушения по случая със скандала между кмета на град Хисаря Пенка Ганева и кооператорите от ТПК “Бутилираща компания Хисар”. Проверката е образувана по жалба на председателя на кооперацията Славея Манахилова, която днес (8 април) за пореден път ще дава показания по случая с нахлуването на полиция и жандармерия в частния имот на 18 февруари т.г. Тогава напрежението ескалира заради настояването на кмета да се влезе принудително, във връзка с планирани ремонтни дейности по Водния проект на града.

Месец по-късно ( на 18 март ) Административният съд в Пловдив постанови, че заповедта на Пенка Ганева е законна, въпреки че не са изпълнени предписанията на Инспекцията по труда за безопасни условия на труд.

Сега прокуратурата трябва да реши дали действително липсват гаранции за безопасността на работниците и да спре заповедта на кмета до подписване на основно споразумение за координация на действията по време на ремонтните дейности между представители на общинската администрация, фирмата-изпълнител “Обединение ГБС-Хисаря” и бутилиращата компания. Според юристите на кооперацията такъв план задължително трябва да има, тъй като на обекта, където ежедневно се извършва товарна  и спедиторска дейност, трябва да работят и тежкотоварни машини по подмяна на канализацията.

Междувременно полицията в Хисаря трябва да не допуска самоуправни действия от страна на ръководителите на проекта и строителния обект, както стана на 18 фервуари, когато оградата на частния имот бе срязана с ъглошлайф и се наложи работниците да барикадират с мотокари входовете на кооперацията.

 

Кметът инж. Пенка Ганева заяви готовност да продължи проекта, който е на финалната права, като отново опита да влезе с багерите на територията на ТПК „Бутилираща компания Хисар“. Пред Дарик Ганева потвърди, че вече е изпратила нотариална покана до кооперацията за доброволно изпълнение на съдебното решение и ще търси отново съдействието на полицията, ако повторно бъде отказан достъп. От своя страна адвокатът на ТПК „Бутилираща компания - Хисар“ Илиан Шопов  пристъпи към по-драстични мерки и обжалва издаденото на “Обединение ГБС – Хисаря” и общината разрешение за строеж, с мотивите, че проектът е одобрен в нарушение на Закона за устройство на териториите (ЗУТ).