И в Пазарджик забраняват тридневните ромски сватби на открито
И в Пазарджик забраняват тридневните ромски сватби на открито / netinfo
Да бъдат забранени ромските сватби и тържества на открито в Пазарджик предлага общинският съветник от ПП”Атака” Лъчезар Кръстев. Ако внесеното предложение бъде прието от Общинския съвет, ще бъде променена Наредбата за обществения ред в общината. Лъчезар Кръстев предлага в документа да бъде създаден нов текст за забрана разполагането на естради, палатки и други конструкции и съоръжения за честването на частни и семейни тържества на открито.

Ако съветниците приемат промяната ще възпрепятства тържествата на открито на всички жители на Пазарджик и общината. В Наредбата съществува допълнителна точка от същия член, която регламентира други прояви на открито с разрешението на кмета на общината. Предложението е революционно за Пазарджик, защото в областния град живеят около 20 хиляди роми, които всяка седмица огласят със силна музика два големи пазарджишки квартала.

Заради подготвяна забрана на шумните ромски тържества на открито и в Пловдив етнически лидери заплашиха общинарите с “втора Босна”. Председателят на местния Общински съвет Йордан Кюмюрджиев пък предложи да се събира депозит от организаторите на сватби, за да се гарантира плащането на санкция при надвишаване на нормите за децибели. Той подложи на обсъждане и идея сватбарите да плащат за охрана от Общинска полиция, която да гарантира спазването на обществения ред.