И междуградските превозвачи готвят национален протест
И междуградските превозвачи готвят национален протест / netinfo
Транспортните фирми, обслужващи градските и междуградските превози се готвят също за национални протести срещу високите цени на горивата, разбра Дарик радио. От следващия петък всички автобуси ще се движат с националния флаг и лента с надпис “Протест”, обясни собственикът на “Хеброс бус” Веселин Дошков. До момента 70 фирми от цялата страна са подписали декларацията до министерствата на финансите и транспорта с искане за намаляване на акциза на горивата или за държавни субсидии.

Техните коли ще се включат в протестите поетапно със спиране първоначално за три часа, ако до десет дни няма реакция от страна на държавата. Времетраенето  ще се увеличава с всеки изминал ден, категорични са превозвачите.

Според тях бюджетът няма да загуби от облекченията, защото те ще извадят "на светло” малките фирми, които ще са принудени да декларират обороти, за да получават субсидия или обратно, част от акциза.

Междуградските превозвачи ще искат още преференции за обслужването на слабо населени райони, ограничаване на нелоялната конкуренция на БДЖ и използване на общинските бюджети като регулатор на цените.

Дизелът, който зареждаме от европейските страни е на същата цена, но с много по-добро качество, което намалява разходите за километър пробег с близо 10%, коментират собствениците на транспортни фирми.