Граждански бунт срещу Беев във Велинград, мнозинството му – на сесия при закрити врата
Граждански бунт срещу Беев във Велинград, мнозинството му – на сесия при закрити врата / netinfo
Няма да позволя Беевщината да властва във Велинград година, след като Фидел Беев загуби изборите, заяви кметът Иван Лебанов, след като напусна заедно с целия си екип днешната сесия на Общинския съвет. Това стана, след като съветниците от мнозинството на ДПС, ВМРО и БЗНС – Пинчев гласуваха заседанието на местния парламент да се проведе при закрити врата, в нарушение на Закона за местното самоуправление и в опит да прогонят 200 граждани – ученици от спортните школи и отбори, техни родители и спортни деятели. Осем полицаи предотвратиха опити за физически сблъсъци, а съветниците от опозицията и от ГЕРБ, които напоследък гласуват с мнозинството, напуснаха сесията.

Велинградчани протестираха срещу затварянето на градския стадион, апортиран преди 6 години от общината в смесено дружество, контролирано от Фидел Беев и неговите роднини. Те настояваха съветниците да отменят декемврийското си решение за преобразуване на общинското предприятие „Спортни имоти и пазари „ в акционерно дружество, което ще наложи всички клубове да плащат такси за ползването на общинската база. Зам.-председателят на ОбС Александър Гагов, който демонстративно влезе на заседанието с пистолет на кръста налетя на протестиращите, викайки към децата „Манипулират ви!”

Всичко това стана пред погледа на бившия кмет и настоящ депутат Фидел Беев, който не пропуска сесия във Велинград. Юристи са категорични, че решенията на днешната закрита сесия са незаконни, тъй като по закон заседанията на Общинския съвет са публични. 

„Отказвам да работя с мнозинство, което управлява при закрити врата и в лична полза на трима души – Беев, Гагов и Георги Велев – Палачинката, известен с борческото си минало”, каза Лебанов. Той допусна и вариант администрацията да спре да внася предложения в Общинския съвет. Предпочитам да работя и тази година със стария бюджет, вместо с нов, разпределен в частна полза, заяви кметът.

Подробности чуйте в интервюто в прикачения звуков файл