Гражданите на Смолян протестират заради затворения път Смолян-Мадан
Гражданите на Смолян протестират заради затворения път Смолян-Мадан / netinfo
Причината е затварянето на пътя Смолян-Мадан

Жители на Смолян отново протестираха днес срещу продължилото месеци затваряне на пътя Смолян – Мадан. С протестиращите се срещнаха областният управител Недялко Славов, представители на Община Смолян и Областно пътно управление.  Недоволните жители на района приеха предложението на областния управител за обществен мониторинг върху укрепителните дейности на срутището при Тикале, заради което е затворен участък от пътя Смолян-Мадан.

Участниците в поредния протест в района на Митницата в кв. Устово настояват за бързи действия за укрепване на свлачището и пускане на движението по пътя Смолян-Мадан. Недялко Славов е категоричен, че изграденият обходен път през Влахово е само алтернатива за летния сезон. По думите му всички усилия на институциите и фирмата изпълнител са насочени към укрепването, обезопасяването и пускането за движение на главния път ІІ-86 Смолян – Мадан до 15 септември. 

Гражданите на Смолян протестират заради затворения път Смолян-Мадан
netinfo


Областният управител припомни, че решението да не се пристъпва към незабавно разчистване на зоната на свлачището, е в следствие на заключение на експерти и геолози. Извършените експертизи показаха, че разчистване, при наличие на активни свлачищни процеси, може да доведе до ново срутване на скали върху пътя.

Представителите на властта и протестиращите се договориха да продължат диалога, като ежеседмично ще се провеждат срещи край района на свлачището. На място ще се проследява напредъкът по извършваното аварийно укрепване на срутищната зона. Следващата среща е предвидена на 6 август на разклона за с. Тикале.  

Започналото аварийно укрепване ще позволи пускане на движението по пътя, а предстоящото трайно укрепване цели кардиналното решаване на проблема, уточняват от Областната администрация.