Гергов оказва пълно съдействие за приватизацията на панаира
Гергов оказва пълно съдействие за приватизацията на панаира / снимка: DarikNews.bg, архив
Гергов оказва пълно съдействие за приватизацията на панаира
77977
Гергов оказва пълно съдействие за приватизацията на панаира
  • Гергов оказва пълно съдействие за приватизацията на панаира

Мажоритарният собственик на пловдивския панаир Георги Гергов оказва пълно съдействие на Агенцията за приватизация, потвърди пред Дарик директорът й Емил Караниколов. Тепърва предстоят серия срещи с г-н Гергов, на които ще бъде обсъден и въпроса за борсова приватизация, уточни той.

Очакванията са държавните акции да бъдат пуснати на фондовата борса. За да стартира процедурата обаче, дружеството трябва да бъде обявено за публично. Затова е необходимо съгласието на мажоритарния собственик, който единствено може да вземе решение да листва акции на борсата.

На фондовата борса всяка акция може да бъде продавана на  отделен лот. При определяне на друг метод за приватизация, ще бъде предложен целият пакет от държавния дял в размер на 49.63%, обясниха от агенцията. Публичният търг е най-добрият вариант при наличието на няколко кандидата, тъй като има явно наддаване с точно определена стъпка и  фиксирана цена. При желание само на един кандидат да придобие пакета, се провежда конкурс. Не продаваме мажоритарния пакет, затова не можем да заложим и задължения за инвестиции, коментира още Емил Караниколов.

Очаква се методът за приватизация да стане ясен до края на март. По-добре за пазара е да има повече интерес от частни инвеститори, смятат от агенцията.

По данни от Търговския регистър капиталът на “Международен панаир Пловдив” АД е 52 256 550лв. Дружеството се представлява от председателя на “Пълдин туринвест” АД Кольо Раков, (брат на бившия футболист на ПФК “Ботев” Пловдив Запрян Раков) и от изпълнителния директор на “Парк-хотел Санкт Петербург” АД, съпругата на пловдивския бизнесмен Величка Гергова.  “Пълдин туринвест” притежава 50.37% от пловдивския панаир.  В смесеното дружество община Пловдив има дял (според официалния регистър) от 23.89%. Останалите активи са на  “Слънчев ден” АД, “Парк-хотел Санкт Петергбург“АД и “Стария Пловдив”АД, които са част от бизнеса на семейство Гергови.