Генерали на Атанасовден: „Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин”
Генерали на Атанасовден: „Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин” / ДАРИК

По повод Атанасовден „старите“ бойни другари и верни приятели от Сопот, Карлово и Пловдив поканиха генерал-майор Петко Драгоев – неотдавнашен заместник-командващ Сухопътните войски и началник на Военна полиция, и генерал Димитър Шивиков – командващ българския военен контингент във войните в Ирак и Афганистан, да отбележат именния ден на част от личния състав на присъстващите.

Генерали на Атанасовден Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин
netinfo
На срещите с колегите си, генерал-майор Драгоев цитира старата българска поговорка, че „До средзима ни глад, ни студ има“ с вяра, че с наближаването си пролетта ще донесе съживяване и промяна. На връх Атанасовден, когато е средата на зимата, когато изпитанията и за хората, и за природата са най-тежки, двамата генерали осъществиха тези срещи с колегите си, за да усетят пулса и настроенията, да вдъхнат вяра и надежда, без на това да попречи метереологичната обстановка в страната. Пътувайки за Карлово и Сопот по Подбалканския път и вярвайки безрезервно на управляващите, които гарантират, че ловят снежинките във въздуха, попаднаха в истински „зимен ад“. Генерал Шивиков припомни как е водил войниците в Афганистан с призива „След мен, войници! Ще ви преведа през ада, но живи ще ви върна от там“.

Всеобщото мнение бе, че държавата е абдикирала: снега се обявява за природно бедствие, студа – за природен катаклизъм, апатията на обществото – за нормалност. Показността и ПР-акциите не могат да скрият невъзможността на администрацията и настоящото управление да се справят дори с елементарните сезонни предизвикателства.

Генерал Шивиков сподели, че въпреки състоянието на „ненужност“ от армия, изпитва гордост, че отново 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово е фактор – тяхна е заслугата да се разчисти околовръстия път на града и да се осигури безопастност на пътуващите. „Не всичко е загубено, не всичко е мъгла“, каза генерал Шивиков.

Генерали на Атанасовден Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин
netinfo
Военен съюз – Пловдив бе домакин на срещата, на която полковника от запаса Ангел Тюфекчиев - създател на Военния съюз и председател на Независим национален съюз на офицерите в България – категорично заяви, че има много неща, които трябва да се променят, за да се спре гниенето на обществото ни. Военен съюз има над 90 структури в цялата страна, включващи в редиците си както воини от запаса, така и цивилни участници в младежкото движение и женската организация. Всички тези хора са обединени от една идея, за която ежедневно работят – активно участие в гражданското общество на страната. Без работа няма напредък и няма промяна, ако погледът ни не е обърнат към хората, значи гледаме изкривено на нещата, каза полк. Тюфекчиев.

Последните събития от света нееднократно ни подсказват, че въпреки нашето членство в НАТО, ние трябва сами да гарантираме сигурността си, преди да разчитаме на колективната защита. Да не заравяме  важният текст от Конституцията, че: „Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин.”!

Генерали на Атанасовден Защитата на Отечеството е върховен дълг и чест за всеки български гражданин
netinfo
Генерал майор Петко Драгоев е роден на 20.03.1942 г. в София. 41 години от неговия съзнателен живот са преминали в редовете на българската армия, заемайки различни командни и щабни длъжности; началник-щаб на 11-ти танков полк в Банско; заместник-командващ Сухопътните войски; началник на Военна полиция; излиза в запас през 2000 г. В момента е зам.-председател на столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; почетен председател на Комитета на випуските на Национален военен университет „Васил Левски“.

Бригаден генерал Димитър Шивиков е роден на 18.08.1963 г. в Куртово Конаре, Пловдивско. Бил е военен парашутист; командир на 4-ти пехотен батальон в Ирак през 2003 г.; национален командир на българския контингент в Афганистан в периода март-септември 2010 година; командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово; носител на Нагръден знак „За вярна служба под знамената“ IV, III, II и I степен. Сега е председател на випуските на Националния военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново.