Гардове се правят на регулировчици на новата велоалея на Гребната
Гардове се правят на регулировчици на новата велоалея на Гребната / sxc.hu

Служители на ОП„Общинска охрана" ще изпълняват ролята на регулировчици на новата 5-километрова велоалея на Гребната база. Това стана ясно, след като се оказа, че новооткритата алея е с еднопосочно движение.

Тя бе открита официално тази сряда от зам.-кмета Георги Титюков и мениджъра на фирмата-инвеститор Иван Илчев. Цената на проекта е 15 805 лева без ДДС. Оказа се, че за тази стойност единствено са обозначени с боя пътната маркировка и посоката на движение, която пък е обратна на часовниковата стрелка.

За да няма инциденти по трасето, колоездачите и пешеходците ще бъдат насочвани от служители на „Общинска охрана", обясни зам.-кметът Титюков.

Тепърва предстои да се монтират обозначителни табели и знаци, но не става ясно дали те са част от вече готовия проект, или ще се заплащат допълнително от общината. Фирмата, боядисала трасето, няма ангажимент да поддържа велоалеята, стана още ясно по време на откриването.

Георги Титюков подчерта, че според последни проучвания, над 70 % от жителите на Пловдив имат желание да оставят автомобилите си и да се качат на велосипед, стига да е налице необходимата инфраструктура. През 2014г. се предвижда изграждането на още 48 км. велоалеи по основни пътни артерии на града. Цената на проекта е 6 200 000 лева.