Фестивал на киселото мляко ще се проведе в Родопите
Фестивал на киселото мляко ще се проведе в Родопите / Дарик архив

За втора поредна година Момчиловци ще е домакин на Фестивал на киселото мляко. Спонсор и съорганизатор на празника е китайската компания Bright Dairy, която произвежда от няколко години мляко с марка "Момчиловци". Специално за фестивала са пристигнат гости от Китай, където млякото на Родопите и Момчиловци се рекламира като една от тайните на дълголетието.

Фестивалната програма, която се открива днес официално включва изложение на млечни продукти и занаятчийски изделия, концерти на фолклорни състави и изпълнители. По време на фестивала ще бъде избрана и "Кралица на млякото", като това ще е част от националния конкурс "Мис Родопи".

Китайските партньори представят в страната си Момчиловци като място, в което "времето е спряло", а по-забавеният и спокоен ритъм на живот е сред основните корени на дълголетието. Млякото и здравословната родопска кухня са главен акцент в програмата на Фестивала на киселото мляко - култура и традиции. Вкусът на мляко от Родопите ще бъде припомнен с дегустации на продукти на местни производители и мандри. В музея в Момчиловци ще се представи Демонстрационен център за народни традиции и занаяти.

Сред гостите на празника ще бъде китайският художник Лианг Женг, както и актьори, които ще представят театър на сенките.