Двете училища оцеляха
Двете училища оцеляха / снимка: Сашка Пушкова
След бурни дебати съветниците не успяха да закрият Основно училище „”Христо Смирненски” и Вечерната гимназия „Христо Смирненски” на днешната сесия на Общинския съвет. Под обсада на ученици и учители, дошли с плакати да защитят училищата си, и по предложение на Николай Радев – председател на групата на левицата, двете точки от дневния ред, касаещи училищата бяха преместени от последни в първа и втора и подложени на обсъждане.

Павлина Кацарова от ГЕРБ предложи да се отложи закриването на ОУ„Христо Смирненски” и да се направи анализ за оптимизиране на учебния процес. Според Даниела Желязкова от ДСБ закриването на училището е опит да се реши проблема  със сградата на Френската гимназия, но на гърба на сираците от домовете,които се обучават в предлаганато за закриване училище.Проблемът е, че Художествената гимназия е държавно училище, а Френската е общинско и са на различно финансиране.

Николай Радев не скри че се срамува, че бивши учители предлагат да бъдат закривани училища. Според него образованието в града се нуждае от стратегия и нови сгради.Иван Петков от Атака пък заяви, че на 6 деца от ОУ”Христо Смирненски” се пада една стая.

След двучасов дебат, по идея на кмета Славчо Атанасов, вносителят на предложението за закриване на училището - Тодор Христев, който е преподавател във Френската гимназия, го оттегли.

Предложението за закриване на Вечерната гимназия също не мина.

Тодор Христев, предизвикан от Спас Гърневски, обеща че няма да внася предложението за закриване на ОУ”Христо Смирненски” повече тази година  защото срокът, в който би трябвало да се внесе в министерството на образованието, изтича на 31 март.