/ снимка: Адриан Кулев
Той е и най-използваното психоактивно вещество сред младежите в региона

Две трети от деветокласниците в Смолянско употребяват алкохол. Това става ясно от резултатите от направено от Регионалната здравната инспекция проучване сред всички ученици в тази възрастова група в областта, за употребата на психоактивни вещества/ ПАВ /.

Единна информационна система за управление в образованието ще улеснява учители, родители и ученици

Според данните изнесени на Областния съвет по здравеопазване, алкохолът е най-употребяваното психоактивно вещество сред младежите в Смолянско. Две трети от анкетираните имат опит с него, а една пета признават за т.н. „запойно пиене“, т.е. изпиване на 5 и повече питиета наведнъж. 42 % от юношите смятат, че не е проблем на непълнолетни да се сервира алкохол в заведение.

За най-достъпно вещество сред наркотиците посочват канабиса. Близо 1/4 от анкетираните смятат, че лесно биха могли да го получат, ако пожелаят. Опит с канабис признават 7 % от учениците, а 1,3 % го употребяват редовно.

Учениците ни „отличници” по употреба на наркотици

Един от най-големите констатирани проблеми в нашата област е лесният достъп до алкохол и цигари, става ясно още от анализа на Областния съвет по здравеопазване. В област Смолян се наблюдава значително по-ниска употреба на всякакъв тип ПАВ в сравнение с 15-16 годишните български ученици (по данни от проучването „Еропейски училищен изследователски проект за употреба на алкохол и и други наркотици“ – ESPAD, 2015 г.).

Въпреки това някои от данните са тревожни и не би следвало темата да се неглижира, категорични са здравните инспектори. 8 % от анкетираните употребяват енергийни напитки почти ежедневно, а 18 % поне веднъж седмично. 14 % от деветокласниците пушат цигари ежедневно като дялът на момичетата е по-голям от този на момчетата.

Водещата консумация на алкохол като проблем на подрастващите в нашия регион би могла да се обясни с традиционната толерантност към пиенето предвид нашия бит и култура- посочи директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева.

Основни определящи фактори са генетичните и тези на заобикалящата ни среда - семейството, приятели, училищна среда, които определят и степента на изложеност на стрес и алкохол. При децата и подрастващите водещи са и любопитството, натискът от връстниците, а също достъпната цена и намиране, както и широкото рекламиране на тези напитки, се казва в анализ на здравната инспекция.

Според РЗИ-Смолян, ефективен метод на превенция би бил комплексния подход с еднаква ангажираност на училището, семейството и общността.