Двама са малко - трима са много с участници от 10 страни и рекордна дупка в бюджета
Двама са малко - трима са много с участници от 10 страни и рекордна дупка в бюджета / dariknews.bg

Актьори ваят кукли от пластелин, разиграват естрадно шоу с мъпети, представят клоунада или утопична фантасмагория. Това предлага програмата на 19-тото издание на Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко - трима са много". Форумът започва на 2-ри септември (четвъртък) от 19 часа на сцената на Държавен куклен театър (ДКТ) - Пловдив с постановката на сръбския куклен театър от Суботица „В тъмното". Пловдивчани и гостите на града ще станат свидетели на 17 спектакъла от 10 държави - Сърбия, Испания, Словения, България, Армения, Италия, Иран, Турция, Германия и Канада.

От куклен театър се печели трудно вече и в Русия, затова руски актьори приемат покани от Германия, заяви директорът на ДКТ - Пловдив Виктор Бойчев, който е и организатор на „Двама са малко - трима са много". От програмата става ясно, че и български актьори и режисьори участват в чуждестранни куклени проекти.

По предварителна план-сметка бяхме предвидили 45 хил. лева за организацията на фестивала, уточни Бойчев. По думите му бюджетът е сведен до 37-38 хил. лева. Министерството на културата и Община Пловдив са отпуснали по 10 хил. лева, обясни шефът на пловдивските кукли. Той каза още, че "дупката" от 17 хил. лева ще се запълни отчасти от спонсори и продадени билети, но много от парите ще трябва да се избиват след фестивала. Виктор Бойчев призна, че част от представленията ще се играят на Камерната сцена, а не на сцената на ДКТ, за да се спестят разходи от нощувки и командировъчни на участниците.

Ако догодина финансовата картина е същата, може би няма да има поредно издание на „Двама са малко - трима са много", коментира кукленият директор.     

Представленията ще се играят на 5 сцени - Държавната опера (Концертна зала), Драматичния театър, Кукления театър, Театър „Хенд" и Дома на войника (бившето ДНА). Билетът е 5 лева. Церемонията по връчването на наградите и официалното закриване на форума ще бъдат от 21 часа на 6-ти септември след последното представление „Приказка за юнаците". Постановката е на ДКТ - Пловдив, а режисьор - Лео Капон.