Дискутират "Що е то Айляк?"

Айляк парад
Айляк парад
Що е то Айляк, какви са характеристиките му, с какво очарова тази жизнена философия не само българите, но и европейците. По тези теми ще дискутират днес от 14:00 до 16:00 часа в  НЧ "Младост 1983" в ж.р. Тракия, бл. 13 последователи и любители на тази специфична философия за живота.

Дискусията дава старт на първия етап от осъществяването на проекта АЙЛЯК ПАРАД на Фондация "ЖАР театър-изкуство-култура", който е част от официалната програма на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“. Домакини на събитието са членовете на клуб "Идея" от читалище "Младост" - един от локалните партньори по проекта. Вратите са отворени за всички, които проявяват интерес по темата. 

По време на дискусията участниците ще се опитат да открият още какво точно се крие зад понятието "АЙЛЯК", какво прави тази жизнена философия толкова специална и ценна, кои са "образите" на АЙЛЯКА. Ще се обсъди и по какъв начин може да се визуализира този светоглед. Ще бъдат разказани интересни "АЙЛЯК" истории от близкото и по-далечно минало, също и спомени за някои истински майстори на "АЙЛЯКА". 

Подобни дискусии ще се проведат и на още няколко места в Пловдив до края на април. Следващата среща ще е в народно читалище "Възраждане 1983" в Старинен Пловдив на 19 април от 17:30 часа. Дискусиите ще послужат като отправна точка при оформянето на конкретната визия и съдържание на парада, който пък ще се състои на 4 май 2019 година на Главната в Пловдив.

Изборът на район Тракия като първа локация, за провеждането на поредицата от дискусии не е случаен - именно в там, в парк Лаута на 27 октомври тази година ще бъде реализирана "демо"-версия на парада.

АЙЛЯК ПАРАД се осъществява в партньорство на местно ниво с НЧ “Възраждане 1983” - Пловдив, НЧ “Младост 1983” - Пловдив, НЧ “П. Р. Славейков 1908” - Пловдив, НЧ “Назъм Хикмет 1922” - Пловдив и НЧ “Н. Вапцаров 1928” – Пловдив,  както и международните партньори: HANDMADE PARADE, Великобритания и STALKER TEATRO, Италия.

Повече подробности за следващото събитие на 19 април може да откриете във FACEBOOK