/ Thinkstock/Getty Images
Тридневен майсторски клас на тема „Цифровите инфраструктури, подпомагащи достъпа до културно наследство“ ще се проведе в Пловдив. Той се организира от Университетски колеж в Лондон – клон Катар, в сътрудничество с Европейската инфраструктура по дигитална хуманитаристика и изкуства, Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив и Издателство „АЗ БУКИ“.
 
В него опитни специалисти ще обсъдят съвместно с млади професионалисти новите тенденции в областта на цифровите инфраструктури, които подпомагат достъпа до културно наследство.
 
Майсторският клас се провежда на етап, в който българската национална инфраструктура в областта на компютърната лингвистика, културното и  историческо наследство, след години на подготовка, вече е в процес на присъединяване към европейската инфраструктура.
 
Майсторският клас ще събере представители на Британската библиотека, Университета в Амстердам, Университета в Летбридж – Канада, академични институции, културни структури, библиотеки, музеи, Регионалния център за недвижимо наследство в Югоизточна Европа на ЮНЕСКО, технологични и неправителствени организации.