район Западен
район Западен / netinfo
Кметът на район „Западен“ Димитър Колев се включи в четене на книги в Народно читалище „Гого Мавров“. Инициативата е част от националната кампания „Походът на книгите“, която се провежда за седма поредна година.

Пред децата, които са ученици във втори и трети клас на ОУ „Елин Пелин“, кметът Димитър Колев прочете приказката „Котешката банда“, написана от Гергана Сотирова. Той пожела на малчуганите да четат повече, тъй като това е изключително важно за изграждането им като успешни личности. „Книгите са нещо прекрасно. Те ще бъдат ваш верен приятел през целия ви живот, изграждат вашето въображение и са страшно полезни в развитието ви като личности. Неслучайно е казано, че книгата е прозорец към света“, заяви пред децата Димитър Колев. На инициативата присъстваше и авторът на приказките Гергана Сотирова, която зарадва учениците, като им подари своята книга „Приключенията на храброто коте Каракочев“.

През тази година Националната кампания „Походът на книгите“ е с фокус ранното детско четене и основно е насочена към децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата. Инициативата се организира за седма поредна година от Асоциация ”Българска книга” и Българска Библиотечно-информационна асоциация и се провежда традиционно от 2 до 23 април. Началната дата не е избрана случайно и съвпада с рождения ден на приказния Ханс Кристиан Андерсен. Краят на кампанията пък идва на 23-ти април – денят, обявен от ЮНЕСКО за Световен ден на книгата и авторското право.

Целта на „Походът на книгите“ е да се създаде интерес и да задържи вниманието върху вълшебния свят на детската литература по атрактивен и забавен за децата начин. Доказано е, че малчуганите, на които им е четено от ранна възраст, се справят по-успешно в училище, защото разполагат с по-голям речников запас и са усвоили несъзнателно граматичните правила на езика.