Деси Тенекеджиева и Миро представят Арт проект в кино КОСМОС
Деси Тенекеджиева и Миро представят Арт проект в кино КОСМОС / Активист 38

Точно 10 години след излизането на съвместния им хит “Когато всичко свърши”, Деси Тенекеджиева и Миро ще представят нов арт проект в Пловдив, като един от избраните 5 града в страната.

Тази вечер от 19 часа в арт пространството на кино КОСМОС, публиката ще може да се наслади на концерт-спектакъл с филмова музика, мултимедия и да види изложба с художествена фотография, която ще продължи до 15-ти април. Входът е свободен.

В Пловдив ще е последният концерт от поредицата. Деси Тенекеджиева,  Миро, младите певци Mr. VOG и Весела Янева, музикалният бенд начело с маестро Страцимир Павлов, се впускат в интересния експеримент, изпълнявайки любими филмови песни. В арт представлението 12 музиканта свирят 17 филмови песни и композиции. Вдъхновени от любовта към киното ще се видят 17 специални мултимедийни видео клипа и 33 фотографии. „Опитваме се да разкажем историята им лично. Защото изкуството е точно това – умението да разказваш истории по свой собствен начин”, споделя Деси Тенекеджиева, която е и продуцент на проекта.

“Живот като на кино” е арт проект на Фондация “Стоян Камбарев” и събира в едно музика, кино и художествена фотография, като дава поле за изява на над 100 както утвърдени, така и млади артисти, музиканти, художници, фотографи, които Фондацията подкрепя.

Музикален продуцент на проекта е композиторът и диригент Страцимир Павлов, който е носител на Голямата награда за полет в изкуството на Фондацията преди две години.

Oсвен младите певци и звездите Деси и Миро в концертите участват Борис Казаков /контрабас/, Валери Ценков /ударни/,  Чавдар Гочев- Чарли /китара/ Стоян Роянов-ЯЯ /кларинет, саксофон/ и Струнно трио 3V в състав Божидар- Матео Бенев /цигулка/, Ганчо Ганев /цигулка/ и Олена Мушинска /виолончело/.

Изборът на лентите, вдъхновили проекта е селекция от филмови течения, маркирали миналия век - италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи.

Ето и някои от филмите, чиято музика ще прозвучи по време на концерта: “Кабaре” и “Ах, този джаз” на Боб Фос, „Списъкът на Шиндлер” на Стивън Спилбърг, „Циганско време” и “Ъндърграунд” на Емир Кустурица, „Закуска в Тифани”на Блейк Едуардс, “Магьосникът от ОЗ” на Виктор Флеминг. Единствената българска филмова песен, включена в проекта е на незабравимата Мария Нейкова от шедьовъра “Козият рог“ на Методи Андонов.

Визуалният артист Димитър Дачев е отговорен за мултимедийната част на концерт-спектакъла със специални кадри заснети, по време на снимачния период на фотосесиите.

Известният арт-директор Мариета Ценова е фотограф на 33-те кадъра, вдъхновени от шедьоврите на световното кино и дирижира тази част от проекта. Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени, а са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение.