Десетки къщи подгизнаха заради високи подпочвени води
Десетки къщи подгизнаха заради високи подпочвени води / снимка: dariknews.bg/архив
Десетки къщи подгизнаха заради високи подпочвени води
78554
Десетки къщи подгизнаха заради високи подпочвени води
  • Десетки къщи подгизнаха заради високи подпочвени води

Спешни мерки да се предотвратят наводнения заради високите подпочвени води предприеха кметовете на общини в равнинната част на областта, показа репортерска проверка на Дарик. Десетки къщи са с наводнени дворове, приземни етажи и мазета в общините Хисаря, Първомай, Садово и Съединение. Само вчера са подадени 17 сигнала в Съединение и 2 в село Цалапица, община "Родопи", съобщиха от пожарната в Пловдив.

Заради обилната влага нивото на подпочвените води рязко се покачи. Проблемът се усложнява заради неспиращите валежи и интензивно снеготопене. От края на февруари до момента са подадени близо 60 сигнала в село Старо Железаре, подгизнали са десетки домове и в близките села, съобщи кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

За да не се стига до ново бедствие, от вчера в община Съединение започнахме спешно почистване на отводнителните канали. Чистим над 10 километра съоръжения, но е много кално и тежката техника не може да работи, съобщи за Дарик кметът Георги Руменов. Десетки къщи са с наводнени мазета, приземни етажи и дворове. Близките язовири "Точиларци", "Драгойново" и "Найдено Герово" преливат контролирано, а река Потока има достатъчно свободен обем да поеме високите води. За момента няма пряка опасност за хората, правим всичко възможно да предотвратим ново бедствие, допълни кметът на Съединение.

В пет села покрай река Марица високите подпочвени води създават проблеми, съобщи кметът на община Първомай Ангел Папазов. В селата Градина, Крушево, Добри дол, Караджалово и Бяла река започнахме да отводняваме със собствени сили и с помощта на пожарната, инсталирахме помпи и в някои от кметствата, допълни кметът.

Да се възстановят големите отводнителни канали, част от които бяха разбити при реституцията на земята и ликвидирането на ТКЗС-та, призова кметът на Садово Димитър Здравков. Заради разрушените съоръжения, чиято роля е да дренират излишната вода и да я насочват за напояване, се наводни преди дни второкласният път Пловдив – Хасково в района на Садово, припомни той. Общината няма сили и ресурс сама да се справи, затова призовавам държавните институции да помогнат да решим проблема, допълни кметът на Садово.

Подробности по темата можете да чуете в прикачения файл.