/ DarikNews.bg
Бившият омбудсман Мая Манолова присъства на протеста
Десетки недоволни от селата от Родопската яка - Белащица, Брани Поле, Брестник, Марково и Гълъбово, излязоха на пореден протест срещу кариерата край Белащица.

Те настояха да се вземат спешни мерки срещу запрашаването от добивните дейности, да не  се удължава с още 15 години концесията и да не се допуска разширяване на кариерата с 50 декара. Хората носеха плакати с надписи "Стоп на кариерата", "Нова концесия в Белащица и региона е сигурен път към екокатастрофа". 

Община "Родопи" протестира с 6-метров транспарант срещу кариерата в Белащица

„Искаме да чуем категорична и ясна позиция от кмета, да намерим общо решение и заедно да водим борбата срещу концесионерите на кариери в нашата община”, заявиха недоволните граждани. 

DarikNews

"Твърдо заставаме зад хората и срещу кариерите в населените места на община „Родопи”, обяви кметът на общината Павел Михайлов по време на протеста. „Кариерите са вредни за здравето на хората и замърсяват околната среда. Затова няма как да отстъпя от позицията си и отново заявявам, че ние ще настояваме да бъде прекратена дейността на кариерите в Родопската яка и в частност, сме против да се удължи концесионния договор за кариерата в Белащица.

Новото ръководство на община „Родопи” ще действа в рамките на законовите правомощия за прекратяване на договора”, каза  Михайлов. Той припомни, че концесията на кариерите в Белащица изтича през 2022 година.

Михайлов обясни, че при концесионен договор, когато се прави обществено обсъждане, страните са две – инвеститорът и населението. Задължение на общината е да организира обсъждането и да води протокола на събранието.

„Затова казваме, че в тази позиция общината е само медиатор”, обясни кметът. След това той, заместникът му Владимир Маринов и председателят на общински съвет „Родопи” Георги Цанков се срещнаха с представителен инициативен комитет на протестиращите.

Протест и пътна блокада на околовръстния път на Пловдив (СНИМКИ)

Двете страни излязоха с обща позиция, като още днес ще бъде изпратено протестно писмо и становище до министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде инициирана и съвместна среща с министрите на околната среда и енергетиката. 

На протеста присъства и областният управител Дани Каназирева, която заяви, че ще бъдат извършени всички проверки на концесията в Белащица и добави, че ще се проведе обществено обсъждане във връзка с разширяването на кариерата. 

РИОСВ издаде акт за нарушение на фирмата, стопанисваща кариерата до село Белащица

„Още в понеделник ще събера всички контролни органи, които имат отношение и контролират целия този процес – „Басейнова дирекция”, РИОСВ, "ВиК", за да можем заедно да вземем мерки още сега.

Защото процедурата е тежка и ако съблюдаваме всеки един детайл, наистина смятам, че ще можем да защитим интереса и на Пловдив и на община „Родопи“. Имате моята пълна и компетентна подкрепа“, заяви пред протестиращите Каназирева. Тя обяви, че вече е разговаряла с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която  още следващата седмица щяла да дойде, за да се срещне с протестиращите. 

Бунт в Пловдив заради кариера за добив на инертни материали (ВИДЕО)

„Ще направим среща с новия директор на РИОСВ и ще настояваме за исканото удължаване на концесията, да бъде задължително направена ОВОС. Към този момент е ясно, че Басейнова дирекция е изискала хидрогеоложки доклад за влиянието върху подземните води.

Такъв доклад има, но той е бил е изготвен от инвеститора. Точно затова, ще  изискаме от ВиК да ни посочат водните източници в района", допълни областният управител. По данни на експертите от областна администрация, в района има два извора, които и сега захранват високата част на Белащица с питейна вода. Край тях няма обаче, няма задължителната санитарно-охранителна зона.

DarikNews

Този протест трябва да бъде пред сградата на Министерството на енергетиката. Щом има нарушение на концесионния договор, тази концесия трябва да бъде прекратена”, заяви бившият омбудсман Мая Манолова, която също дойде за протеста. Тя обеща, че с екипа си ще  разгледат всички документи и заедно с ръководството на община „Родопи” ще предприемат съответните действия.

„Трябва да се спре кариерата“, подчерта още Мая Манолова. Пред протестиращите тя препоръча да се проведе местен референдум, защото гражданският натиск бил надежден коректив за възстановяване на справедливостта.