съд
съд / / / Thinkstock/Getty Images
Ден на отворените врати ще се проведе от 10:30 часа в зала №1 на Апелативен съд – Пловдив. Поводът е Денят на българската конституция и юриста и на съдебния служител.
 
На 16 април 1879 г. първото Велико Народно събрание приема Търновската конституция и датата е обявена за професионален празник на българските юристи. Тази година се навършват 20 години от възстановяването на Апелативен съд – Пловдив, което прави празника двоен.
 
Специални гости на магистратите ще бъдат ученици от Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, както и от Националната търговска гимназия.
 
Провеждането на Деня на отворените врати е насочено към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

Ден на отворените врати ще се проведе днес и в Районната прокуратура в Пещера, в сградата на институцията на ул. „Васил Левски“ №2а, ет. 1.
Граждани и ученици са поканени да се включат в събитието и да зададат въпроси към представителите на държавното обвинение.

Целта е да се запознаят с работата на прокуратурата, да разберат за какво могат да разчитат на нея като юридическа институция.