/ снимка: Адриан Кулев
Изключително разнообразна и приятна програма е организиралс Библиотеката в девинското село Грохотно, през летните дни. Заниманията с деца "Лято в Библиотеката", включва редица инициативи, между които „Селфи с книгата, която чета“, Игрите на баба, както и Опознай билките в родното място, съобщи секретарят на читалището ”Назъм Хикмет-1948”, Назлъ Караахмед.

Идеята на първата инициатива е да се стимулират децата да четат повече през лятото, като за пример да им послужат и по-големите. Така всеки, който чете книга през летните месеци да си направи селфи с нея и да дава пример и на останалите.

С игрите на баба, идеята е децата да се отдалечат малко от новите технологии и компютри, забавлявайки се, така както са го правили техните родители , баби и дядовци. За целта, децата първо ще разпитват бабите си, на какво и как те са си играли като малки, след което ще бъдат описани подробно, а в последствие ще се организират забавленията. В тях ще участват възрастните, за да покажат от първо лица, как човек може да прекарва приятно и забавно на вън с приятели и близки.

Ще бъде организиран и пикник, в който децата ще могат да се запознаят в планината с билките, които растат там, коя с какво е полезна и какви свойства има. Заниманията с деца "Лято в Библиотеката" ще се провежда всеки четвъртък месеците юли и август от 14.00 часа, за да могат децата да осмислят свободното си време с интересните и забавни теми.

Всеки понеделник в читалището се провеждат и народни танци. Инициативите ще бъдат подкрепени и от местното училище, като ще има подсигурен педагог по време на занятията.