Дебатът за район „Южен събра петима от 16-те кандидати за кметове
Дебатът за район „Южен събра петима от 16-те кандидати за кметове / netinfo
Район „Южен” има нужда от построяване на три детски градини и ситуиране на яслени групи, заяви в предаването „Денят” на Дарик радио кандидатът на ГЕРБ-ВМРО за кмет на района Александър Колев по време на дебата за района. Опонентите му Стефанка Ламбрева от Граждански конвент на Пловдив, която има два мандата като кмет на район „Южен” и Атанас Панчов от „Десен Алианс за Пловдив” заявиха, че действително има нужда от детски градини, но вече е направена първата копка на нова градина и строителството е започнало. 11 нови групи са разкрити и вече функционират, допълни Ламбрева. Според кандидата на ДСБ за кмет на район „Южен” Димитър Русков основните проблеми на района са свързани с неизползването на терени в Южната индустриална зона, с необходимостта от нова инфраструктура на подземно и наземно ниво и синхронизиране на обърканата транспортна схема.

Създаване на публичен регистър на свободните и заетите терени в района ще въведе Александър Колев, който ще има приемен ден за гражданите всеки ден, ако стане кмет. 

Извеждането на тежкотоварните автомобили от Коматевския възел и въвеждане на кръгово движение, решаване на инфраструктурните проблеми на район „Южен”, който ще расте и ще стане най-големия район в града, както и намиране на начин да се мине над линиите и създаване на транспортна връзка между „Южен”, „Тракия” и „Западен” са основните въпроси за решаване, смята кандидатът на „Коалиция за Пловдив” за кмет на район „Южен” Васил Лалбонов.

Тези идеи кандидатите за районни кметове изложиха в първата на част на дебата, в която те отговориха на въпроса какви са проблемите на района и как могат да се решат.

Тегленето на 50-милионния заем може да се окаже пречка за отпускането на средства от Гаранционния фонд при финансиране на проекти с пари от еврофоновете, защото условието е общините да участват с 15-те процента от средствата, а ако общината има други кредити, това може и да не стане и така  да стопира финансирането на малки проекти, смята Димитър Русков.

Атанас Панчов и Васил Лалбонов смята че могат да обучат специалисти които да разработват проекти за финансиране от оперативните програми на ЕС, а Стефанка Ламбрева заяви, че в районната администрация има подготвени хора, които могат да се превърнат във водещи фигури за създаването на проекти.

Александър Колев остро разкритикува работата на Дирекцията за евроинетграция в община Пловдив, която според него извършвала чисто статистическа дейност като отчитала проектите на неправителствени организации.