Данъкът за коли в Хисар – по-висок от София
Данъкът за коли в Хисар – по-висок от София / netinfo

Жителите на Хисар, които са собственици на по-малки автомобили, ще плащат по-висок данък, отколкото софиянци, които карат същите коли, съобщи председателят на групата на левицата в местния Общински съвет Пено Бойновски.

Той посочи, че според гласуваните размери, за автомобил с мощност между 55 и 74 киловата, например, налогът в курортното градче е 80 стотинки за 1 киловат, докато в столицата е 68 ст. Подобно е съотношението и при най-малките коли до 37 и до 55 киловата. При гласуването бяха намалени само данъците за най-мощните коли, каквито имат повечето съветници от управляващото мнозинство, каза Бойновски. Той посочи още, че специално заради един от съветниците от дясната коалиция, собственик на 22 –местен автобус, налогът за този тип е бил свален от 150 на 120 лева.

От опозицията алармират, че в приетия бюджет на Хисар са завишени само парите за издръжка на администрацията и – по думите на Бойновски – близо 3 пъти парите за външни услуги. В същото време не е предвидено дофинансиране на образованието. Според лидера на БСП, това води до опасност от закриване на 4 основни училища с непълни и слети паралелки – в селата Паничери и Старосел и в кварталите Веригово и Момина баня.

Кметът на Хисар инж. Пирянков не бе открит за коментар.