Дамасцена
Дамасцена / netinfo
Дамасцена
95251
Дамасцена
  • Дамасцена
"Мечтата винаги е по-голяма от молитвата". Може би това е заветът на новия български филм "Дамасцена". Научаваме го от Тодор Анастасов и Веселин Плачков, които след лентата „Дякон Левски“ отново се събраха, но този път не като актьори, а като режисьор и неговия главен герой.

Следваме Течо по сценария на поетесата Мария Лалева, който обхваща 50 години от живота му, минали в преследване на неговата "българска мечта" през бариерите на няколко политически режима. Още през 60-те, растейки в малко село в подножието на Балкана, обикновеното момче се зарича да стане розопроизводител, но промените преди и след 1989 му носят единствено загуби и изпитания. Докато го отдалечават все повече от идиличната картина в главата му, поетичната драма намира мистични начини все пак да го поведе към „розов“ хоризонт.

„Дамасцена“ препраща и към някои култови български филми. Един от тях е „Вчера“. Течо – ученикът и младежът, поразително прилича на Христо Шопов, а и има цял епизод, който удивително напомня на сцената на порицание пред строя в училищния двор в лентата на Иван Андонов. Има и други препратки, например към филма „Бялата стая“, каза режисьора Тодор Атанасов. По думите му „Дамасцена“ е филм за светлината, за доброто в хората. За това, че българите сме хубави хора и има за какво да се борим. За мечтите, които трябва да се преследват. За това, че не трябва да стоим разкрачени между минало и настояще, а да действаме.  
Една от важните и интересни роли във филма е поверена на актьора от Пловдивския драматичен театър Троян Гогов, който, макар и за кратко, се появи в ролята на Левски и в другия нашумял напоследък роден филм „Възвишение“. Той заяви, че „Дамасцена“ е разкошен и е доказателство за това, че българската мечта е възможна. И човек се чувства най-добре, ако живее и работи у дома.  

Доайен във филма е известният български киноактьор Любен Чаталов, който в биографията си има роли в 50 български филма. Сред тях са „Лавина“ и „Опасен чар“. В „Дамасцена“ Чаталов играе бащата на главния герой.

Чуйте репортажа от прикаченото аудио.